close

Η Ομάδα ξεκίνησε έχοντας ένα Όνειρο, γι’ αυτούς που δεν τα παράτησαν ποτέ,

παρά τις αντιξοότητες, ατσαλώθηκαν και συνέχισαν.

Μοιράστηκαν το Όνειρο τους με άλλους και το Όνειρο δυνάμωσε, έγινε όραμα.

Σήμερα τα μέλη της ομάδας βλέπουν το όραμα σιγά σιγά να υλοποιείται,

πράγμα που το τρέφει ώστε να γίνει ακόμα μεγαλύτερο.

Η ομάδα

Πυρκαγιές


Πλημμύρες


Σεισμοί


Έντ. Καιρ. Φαινόμενα


Κατολισθήσεις


Τσιμπ. & Δαγκώματα


Τεχν. Ατυχ. & Άνθρ.


Συχνές Ερωτήσεις
Κυριακή, 14 Νοέμβριος 2010 11:29

1. Πως μπορώ να γίνω μέλος της Ε.Ο.Δ.;

Για να γίνει κάποιος μέλος της Ε.Ο.Δ. πρέπει να παρακολουθήσει και να αποφοιτήσει επιτυχώς από τη σχολή βασικής εκπαίδευσης νέων μελών, η οποία διεξάγεται συνήθως 1 φορά το χρόνο, μόλις συγκεντρωθεί ικανός αριθμός υποψηφίων.

 

2. Για να γίνει κανείς μέλος, πρέπει να έχει ιδιαίτερες σωματικές ικανότητες;

Όχι! Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες σωματικές ικανότητες, πρέπει όμως να έχει μια τυπικά καλή φυσική κατάσταση και κυρίως καλή υγεία.

 

3. Ποια η εξέλιξη ενός μέλους μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης;

Μόλις αποφοιτήσει κάποιος από το σχολείο βασικής εκπαίδευσης επιλέγει σε ποιο από τα τμήματα δράσης θέλει να ενταχθεί. Μέσω του τμήματος θα συνεχίσει την εξειδικευμένη εκπαίδευσή του, βάση του εκπαιδευτικού προγράμματος. Με την ολοκλήρωση της βασικής σχολής το νέο μέλος γίνεται «δόκιμο» και μετά από 18 μήνες έχει το δικαίωμα να καταθέσει αίτηση τακτικού μέλους την οποία εγκρίνει η Γενική Συνέλευση κατόπιν εισηγήσεων του Δ.Σ. και του τμηματάρχη του.

 

4. Αν λόγω επαγγελματικών ή άλλων υποχρεώσεων δεν μπορώ να συμμετάσχω σε κάποια επιχείρηση έχω κάποιες κυρώσεις;

Απολύτως καμία, αρκεί το μέλος να παρουσιάζει μια σχετική δράση κατά τη διάρκεια του έτους. Οι υποχρεώσεις της Ε.Ο.Δ. είναι αυξημένες και για το λόγο αυτό κάθε βοήθεια είναι επιθυμητή.

 

5. Είμαι μιας κάποιας ηλικίας ή οι σωματικές μου ικανότητες δεν μου επιτρέπουν να εμπλακώ ενεργά σε επιχειρήσεις. Πως μπορώ αλλιώς να βοηθήσω;

Υπάρχουν εργασίες για όλους. Η υποστήριξη επιχειρήσεων είναι ακρογωνιαίος λίθος στην ομαλή και θετική έκβαση της και απαιτούνται πολλά άτομα. Επιπλέον σε άλλες δράσεις η συμβολή όλων είναι αναγκαία. Η Ε.Ο.Δ. δεν είναι μόνο οι 5 ή οι 10 που επιχειρούν σε μια διάσωση. Είναι ένας μηχανισμός που αποτελείται από πολλά άτομα που το καθένα από το πόστο του συμβάλλει για τον κοινό σκοπό.

 

6. Οι εθελοντές της ΕΟΔ πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους;

Φυσικά και όχι!

 

7. Είμαι ανήλικος/η, μπορώ να συμμετάσχω ενεργά στην Ε.Ο.Δ.;

Για τα ανήλικα υποψήφια μέλη απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση του κηδεμόνα τους, την οποία προσκομίζει ο ίδιος (κηδεμόνας) στα γραφεία της Ε.Ο.Δ. μαζί με την αίτηση εγγραφής στη σχολή.

 

8. Σε ποιες περιπτώσεις ενεργοποιείται η ΕΟΔ;

Η Ε.Ο.Δ. ενεργοποιείται από τους επίσημους κρατικούς φορείς - Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα - προκειμένου να βοηθήσει και να υποστηρίξει οργανωμένα και εξειδικευμένα στις περιπτώσεις:

•Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών.

•Έρευνα & διάσωση στο ορεινό πεδίο.

•Έρευνα & διάσωση στο υγρό στοιχείο (θάλασσα, ποτάμια, λίμνες).

•Παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

9. Δεν μπορώ να συμμετέχω σε επιχειρήσεις έρευνας διάσωσης. Μπορώ να γίνω μέλος της ΕΟΔ και να υποστηρίζω με άλλον τρόπο την οργάνωση;

Μπορείς να γίνεις «εξωτερικός συνεργάτης» ή «υποστηρικτής» και να ενταχθείς έτσι στην οικογένεια της Ε.Ο.Δ. Σου παρέχεται αντίστοιχη ταυτότητα και ενημερώνεσαι για όλες τις δράσης της.

 

10. Πόσο διαρκεί η βασική εκπαίδευση;

Η Σχολή Βασικής Εκπαίδευσης διεξάγεται και περαιώνεται σε χρονικό διάστημα ανάλογο με την παρακολούθηση του προγράμματος των μαθημάτων.

 

11. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου ως μέλος της οργάνωσης;

Κάθε μέλος της Ε.Ο.Δ. οφείλει να πληρώνει την ετήσια συνδρομή του που είναι 60 ευρώ. Πέραν αυτών το κάθε μέλος θα πρέπει να παρουσιάζει μια ελάχιστη δράση σε επιχειρήσεις και υποστήριξης διαφόρων διοργανώσεων όπως π.χ. συνέδρια, κάλυψη πολιτιστικών ή αθλητικών εκδηλώσεων κ.α. Δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία σε όλες, αλλά ούτε και η πλήρης απουσία.

 

12. Χρειάζομαι δικό μου εξοπλισμό;

Η Ε.Ο.Δ. διαθέτει τεχνικό ομαδικό εξοπλισμό (ασυρμάτους, σχοινιά, φορεία, κλπ) που αξιοποιείται σε εκπαιδεύσεις, ασκήσεις και περιστατικά, όμως τα μέλη της πρέπει να διαθέτουν και τον ατομικό εξοπλισμό τους, που αποτελείται κυρίως από μη δανειζόμενα είδη ένδυσης & διαβίωσης (π.χ. άρβυλα, υπνόσακο κλπ). Ασφαλώς είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν κάποιος διαθέτει ατομικό τεχνικό εξοπλισμό (π.χ. κράνος, ζώνη αναρρίχησης κλπ) χωρίς όμως να αποτελεί βασική προϋπόθεση.

 

13. Αν περάσω το σχολείο της ΕΟΔ παίρνω μόρια για την πρόσληψή μου σε κάποια δημόσια υπηρεσία;

Όχι και σίγουρα δεν δημιουργήθηκε για αυτόν το σκοπό η Ε.Ο.Δ.

 

14. Πως και από ποιους χρηματοδοτείται η Ε.Ο.Δ;

Η λειτουργία της Ε.Ο.Δ. στηρίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της, στην ευαισθητοποίηση των ιδιωτών. Εταιρίες ή μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα στηρίζουν με δωρεές την οργάνωση. Επίσης η πώληση ημερολογίων και οι συνδρομές των μελών της αποτελούν μια ακόμα πηγή εσόδων. Τέλος, μέχρι και το 2009, επιχορηγούνταν από την Γ.Γ.Π.Π.

 

15. Έχω δει ότι δραστηριοποιούνται και άλλες ομάδες στο χώρο της Πολιτικής Προστασίας με δωρεάν εκπαίδευση. Γιατί να επιλέξω την Ε.Ο.Δ.;

Η Ε.Ο.Δ. έχει αποδείξει για 3 δεκαετίες τώρα ότι η δέσμευση στο στόχο και η αποτελεσματικότητά της, είναι 2 από τα χαρακτηριστικά που την οδήγησαν στο να είναι η μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη Μ.Κ.Ο., εθελοντική οργάνωση στην Ελλάδα. Έχει ειδικό καθεστώς συνεργασίας με την Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα ενώ είναι πλήρες μέλος στους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης ανά ειδικότητα, προσφέροντας έτσι στα μέλη της το αρτιότερο δυνατό επίπεδο τεχνογνωσίας.

Στην Ε.Ο.Δ. πρωταρχικός στόχος μας είναι να εκπαιδευόμαστε σωστά και αν και εθελοντές να ενεργούμε με επαγγελματική ευσυνειδησία.

 

16. Είμαι εθελοντής. Γιατί πρέπει να πληρώσω για την εκπαίδευση μου;

Η εκπαίδευση της Ε.Ο.Δ. δεν είναι δωρεάν και αυτό για δύο κυρίως λόγους:

α) Όταν στο παρελθόν δόθηκε δωρεάν η εξειδικευμένη γνώση, δεν εκτιμήθηκε δεόντως από μεγάλο μέρος των υποψηφίων, προσβάλλοντας έτσι όλους όσους για πολλά χρόνια εργάστηκαν, ίδρωσαν και μόχθησαν για το σκοπό αυτό.

β) Από τα έσοδα της σχολής βασικής εκπαίδευσης, συντηρείται μέρος της γραμματείας της οργάνωσης η οποία είναι απαραίτητη για τη διεκπεραίωση πολλών εργασιών σε καθημερινή βάση.

 

Warning: Creating default object from empty value in /home/thinkit/public_html/eodsamos.gr/modules/mod_featured_youtube_slider/helper.php on line 31